Co dělat, pokud vám končí fixace hypotéky?
21. 11. 2023

Co dělat, pokud vám končí fixace hypotéky?

Blíží se konec fixace vaší hypotéky a nevíte, jaké kroky podniknout dál? V tomto článku se dozvíte, jaké možnosti máte k dispozici a jak je efektivně využít. Přečtěte si mé rady a tipy, jak porovnat nabídky od různých bank, zda se vyplatí refinancovat a zda existuje alternativní řešení, které by vám mohlo lépe vyhovovat.

Ujasněte si zadání

Pokud vám končí fixace hypotéky, je nejvyšší čas přemýšlet o tom, co bude následovat. Jedním z prvních kroků by mělo být ujasnění si vlastních možností a potřeb v souvislosti s vaší hypotékou. Měli byste se zamyslet a odpovědět si na následující otázky:

Vyhovuje mi výše měsíční splátky? Nepotřebuji ji snížit nebo nemohu si dovolit splácet více?
Nemám volné prostředky k doplacení části hypotéky?
Nepotřebuji řešit nějakou novou potřebu v souvislosti s nemovitostí, např. energetické úspory, rekonstrukci, rozšíření plochy nemovitosti?
Nepotřebuji změnit zastavovanou nemovitost nebo sloučit více starších úvěrů dohromady?

Porovnání nabídek od různých bank

Následujícím krokem by mělo být porovnání nabídek od různých bank. To vám pomůže získat představu o aktuálních podmínkách na trhu a o tom, zda je možné získat lepší úrokovou sazbu nebo podmínky vašeho úvěru. Nové podmínky mohou významně ovlivnit vaše měsíční splátky a celkové náklady na hypotéku. Začněte tím, že si vyžádáte aktuální nabídky od několika bank, které budou odpovídat vašim požadavkům, a pečlivě je prozkoumejte. Dbejte na to, abyste porovnávali nabídky se stejnými parametry - například délkou fixace, úrokovou sazbou, délkou splatnosti a dalšími poplatky.

Nezapomeňte požádat o nabídku také stávající banku, v níž máte svou hypotéku. Bohužel ještě není na našem trhu standardem, že si banky předcházejí své klienty. I když je pro banku udržení si klienta výhodnější, než získávání nových klientů, zpravidla nenabízejí při refixaci nejvýhodnější podmínky. To lze ale změnit, když si požádáte o novou nabídku sazby a ke své žádosti připojíte i nabídku konkurence, která vám nejvíce vyhovuje. Získat dobré podmínky pro další období fixace u vaší stávající banky je to nejjednodušší řešení pro vás.

Některé banky mohou nabízet lákavě nízké úrokové sazby, ale mohou být spojeny s vyššími poplatky nebo méně výhodnými podmínkami. Je důležité se podívat nejen na úrokovou sazbu, ale i na celkové náklady hypotéky, tedy RPSN. Zvažte i možnost osobního jednání s odborníkem na finance, který vám pomůže získat individuální podmínky nebo vám lépe pochopit jednotlivé aspekty nabídek.

Refinancování hypotéky

Refinancování hypotéky může být skvělým způsobem, jak snížit vaše měsíční splátky nebo zkrátit dobu splácení. Pokud se úrokové sazby od doby, kdy jste si vzali hypotéku, snížily, nebo vám jiná banka nabídla významně lepší podmínky než vaše stávající banka, může vám refinancování ušetřit vaše peníze. Nicméně, je důležité vzít v úvahu všechny související náklady, včetně poplatků za zřízení nového úvěru, a porovnat je s očekávanou úsporou.

Alternativní řešení

Kromě standardního refinancování hypotéky existují i další možnosti, které mohou být pro některé klienty výhodnější. Tyto alternativy zahrnují například stavební spoření, úvěry od nebankovních institucí, nebo dokonce soukromé půjčky. Je důležité prozkoumat tyto možnosti, jelikož některé mohou nabízet lepší úrokové sazby nebo flexibilnější podmínky než tradiční banky.

Stavební spoření může být výhodné zejména pro ty, kteří mají již nějakou dobu naspořené prostředky a mohou využít výhodných úrokových sazeb řádného úvěru. Nebankovní instituce často nabízejí rychlejší vyřízení úvěru a méně přísné požadavky na zajištění, což může být přínosné pro klienty s méně stabilním příjmem nebo s historií v registrech dlužníků. 

Při hledání alternativních řešení je však klíčové pečlivě zvážit všechny související rizika a náklady, s nebankovními úvěry se často pojí zvýšená rizika. Je proto důležité konzultovat vaše finanční rozhodnutí s odborníkem a zvážit všechny možnosti a jejich důsledky.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu po skončení fixace vaší hypotéky, klíčem k úspěchu je informovanost a pečlivé zvážení všech možností. Vždy je důležité mít na paměti vaše cíle a současnou finanční situaci. Nebojte se vyhledat radu od odborníka ze světa financí a využijte dostupné zdroje, aby vaše rozhodnutí bylo co nejlepší. Pokud budete potřebovat s čímkoliv poradit, neváhejte se na mě obrátit. 

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu. Těším se na naši spolupráci!

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI SPRÁVĚ MAJETKU

zpracováním osobních údajů